Literatura muzicală pentru școlile de muzică și de artă

ANII DE STUDII I și II

Manualul a fost elaborat în conformitate cu Programa pentru şcolile de muzică şi arte pentru copii, autor – Elena Şarov, Chişinău, 1996, elaborată de Centrul metodic republican Învăţământ artistic.

Badrajan S., Rojnoveanu A., Rotaru S.

ISBN 979-0-3480-0229-3
ISMN 978-9975-52-189-5
Format: 145×210 mm
Volum: 236 pagini
Anul apariției: 2015

MIJLOACELE
DE EXPRESIE MUZICALĂ

Fiecare gen de artă îşi are expresivitatea sa, care se datorează mijloacelor ce o reprezintă. Astfel, pictorii redau tabloul lumii înconjurătoare prin desene şi culori; sculptorii — prin lemn, piatră, marmură ş.a.; prozatorii şi poeţii — prin cuvinte şi versuri. Ce le rămâne compozitorilor? Sunetele muzicale! Acestea, combinându‑se într‑o melodie, creează magia muzicii care ne captivează prin vraja ei.

Prin muzică se transpun în imagini sonore scene eroice sau dispoziţii lirice, meditative; tablouri miraculoase sau veselia şi elanul. Acest lucru se datorează faptului că sunetele muzicale în melodie pot fi interpretate puternic sau încet, rapid sau lent, grav sau acut. Astfel, melodia şi ritmul, modul şi armonia, registrul şi timbrul, tempoul şi nuanţele dinamice constituie mijloace de expresie muzicală.

MELODIA

16 capitole; 73 teme

236 pagini

Melodia1 prezintă o succesiune de sunete într‑o voce, diferite ca înălţime şi durată, ce exprimă un gând muzical concis (finit). Ea stă la baza oricărui gen — fie cântec, arie, piesă instrumentală, creaţie simfonică ş.a. De aceea melodia este considerată factorul principal al expresiei muzicale.

După profilul lor, melodiile pot fi cantabile (cantilena) şi recitative, iar după sursa de emisie — vocale sau instrumentale.

Melodia cantabilă este lină, curgătoare şi foarte expresivă.

Mostre de pagini

Folosim acest manual de mai mulți ani. L-am ales pentru faptul că este bine structurat și corespunde curriculei naționale pentru educația muzicală.

Eleonora Armașu

În condițiile deficitului de manuale pentru școlile de muzică, ne-am bucurat să aflăm că o editură locală a dorit să umple acest gol.

Petru Botez

După părerea mea, este cel mai bun manual de Literatura muzicală, apărut de la Independență încoace, care să țină cont de specificul școlilor de muzică.

Mihai Zănoagă

Ia-ți manualul!

Accesează butonul de mai jos și completează un scurt formular. Astfel, vei fi sigur că noi am rezervat pentru tine numărul dorit de exemplare.

10% reducere la cărți.

Abonează-te la noutățile noastre editoriale și vei putea beneficia
de o reducere considerabilă la viitoarele achiziții.