mai 27, 2020 | Tema numărului

Lazăr Dubinovschi – Leonardo da Vinci al Moldovei

De Tamara Tăbîrță și Natalia Vrabie

La 1 mai 2020 s-au împlinit 110 ani de la nașterea personalității Lazăr Dubinovschi căreia îi datorăm apariția clădirii Teatrului de Operă și Balet Maria Bieșu, Aleii Clasicilor și, practic, a tuturor monumentelor cunoscute din Chișinău și alte localități.

Lazăr Dubinovschi poate fi numit, cu siguranță, un adevărat energizer creativ, căci, pe lângă sculptură, pe care o prefera în mod deosebit, arhitectură și pictură, era pasionat serios și de filosofie, etnografi e, operă și balet. Neordinar, complex și contradictoriu, Dubinovschi știa să descopere în toate Frumusețea.

Viitorul geniu este băștinaș din satul Albineț, Fălești, născut într-o familie modestă de profesori. A absolvit Școala de Artă din Chișinău, Academia de Arte Plastice de la București și Paris. Respingând multe oferte profitabile în Europa, în 1930 revine în locurile natale activând la Bălți și Chișinău, aici elaborând mai multe proiecte, inclusiv faimoasa Alee a Clasicilor. Anume lui Dubinovschi Chișinăul îi datorează apariția primelor exponate de bronz de pe Alee, cele ale lui: Gheorghe Asachi, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu. Dacă privim atent și puțin dintr-o parte Luceafărul, putem desluși autoportretul lui Dubinovschi însuși. Și există multe astfel de mesaje secrete, în stilul lui Leonardo da Vinci, ale sculptorului moldovean.

Lucrările lui Dubinovschi înfrumuseţează multe orașe din fosta URSS, inclusiv la Muzeul Rus și în faimoasa Galerie Tretiakov.

Prolificitatea creatoare a sculptorului moldovean este considerată până în prezent un fenomen deosebit. Chiar dacă astăzi unii numesc moștenirea lui patetică, prea ideologizată, dar faptul că aceasta este artă înaltă, în mod cert, nu poate fi pus la îndoială.

A fost ales membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg în 1954 și membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România în 1961, a devenit laureat al Premiului de Stat al RSS Moldovenească. A fost decorat cu Ordinul Drapelul Roșu de Muncă, Ordinul V. Lenin și Ordinul Revoluția din Octombrie. În 1963, i s-a conferit titlul de Artist Plastic al Poporului din RSS Moldovenească.

A decedat la 29.11.1982 și este înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.

Astăzi Muzeul raional de Istorie și Etnografie din orașul Fălești, inaugurat în anul 1975 în baza colecţiei de exponate formată din 11 sculpturi – busturi ale unor personalităţi din ţară și de peste hotare. Lucrate în ghips, bronz și lemn ale sculptorului Lazăr Dubinovschi, donate personal de autor, îi poartă cu cinste numele.

Pe parcursul anului Muzeul va desfășura pentru public un șir de evenimente prilejuite de aniversarea renumitului sculptor.