Un florilegiu pentru doi. Cartea întâi
Durerea vă pregătește pentru bucurie. Aceasta mătură cu putere totul, afară din casa voastră, pentru ca o noua bucurie să aibă loc să intre. Ea scutură frunzele galbene de pe ramura inimii voastre, pentru ca, în locul lor, să poată crește frunze noi, verzi. Ea scoate rădăcinile putrede, pentru ca noi rădăcini, ascunse dedesubt, să aibă loc să se dezvolte. Oricare ar fi durerea ce vibrează din inima voastră, lucruri mult mai bune îi vor lua locul.
Femeie! Tu ești pământul! Tu dai viață frumuseței din jur! Unde ești tu – e rai, unde lipsești – e iad. Femeie! Ești floare, semință, mugure, rădăcină a vieții pe pământ! În fața-ți se înclină Luna emanând lumină pală pentru ca ochii tăi să înflorească de dor. De poalele tale se-agață iepurașii de Soare, pentru ca rodnicia să-ți aurească matricea în culoarea grânelor, iar pasul să-ți fie demn și ușor. Iar pentru privirea-ți senină și zâmbetul duios, noi, bărbații acestui Pământ, stăm stavilă în calea furtunilor zi și noapte, oră de oră, clipă de clipă.
Florilegiul „Aplomb pentru doi” e un Proiect de excepție, care în ciuda unei drastice cenzuri, a reușit, totuși, să nască în Aplombul predestinat. Preconizat pentru jumătate de an, s-a extins pe doi ani întregi-întreguți, răuvoitorii expectorând venin, afirmă că ar fi durat vreo cinci ani… Problemele sunt ale lor! La urma-urmelor, o carte bună se încălzește mult sub inima autorului… Dar la câte pervesiuni, am fost supuse noi amândouă, și eu, și cartea, nu mai deie Dumnezeu. Nici în basmele cele mai groaznice nu aflăm atâta ură, discordie semănată, cât n-ar părea de paradoxal, de cel, care și-a făcut un locușor de cinste pe paginile florilegiului… Însă toate au rămas în urmă… Și, eu, cu inima plină de emoție pozitivă și recunoștință, spun astăzi editorului Ion Șerban alese cuvinte de prețuire și mulțumire. Rar om cu o inimă atât de blândă, înțelegătoare, corectă și tolerantă… Domnul editor împreună cu întreaga dumnealui Familie: feciorii și soția, e un om cu care se poate de conlucrat pentru a da naștere Proiectelor atât de necesare cotidianului. Sunt nina macari, autorul, coordonatorul și redactorul Florilegiului, pe paginile căruia se întâlnesc în jurul a 50 de nume, ca suma totală să bucure suflete nenumărate, credința fiindu-mi, că cartea va fi lecturată de mulți cititori și chiar discutată în cercuri largi la orele de diregenție la clasele superioare, la lecțiile de educație civică și etică, conținuturile constituind surse educative concludente… și atât de prezente în viața de zi cu zi. Vă mulțumesc, Domnule Șerban, pentru atitudine, pentru grație și înțelegere, pentru costul cărților, care întotdeauna îl scadeți /Și, Slavă Domnului, mi-ați editat șase cărți/. De unde dați, cum zice românul, Dumnezeu să vă recupereze înzecit, însutit, înmiit!
S-a întâmplat, în ciuda împotrivirilor de tot genul, ca CARTEA să apară. Omisiunea scrierii cărții (cea mai ușoară cale!) ar fi echivalat cu mărturia falsă a unei nobile întreprinderi în favoarea omeniei, în favoarea frumuseții și divinității lumești, în favoarea bunelor practici și învățăminte împărtășite de oameni obișnuiți, în favoarea iubirii.
Florilegiul dedicat inițial femeilor, în ultimă instanță i-a adunat la aceeași masă și pe bărbați, și pe femei, căci doar din armonia acestui sacru tandem viața-și extrage seva zămislirii fericite. Da! Florilegiul a devenit, după cum ne-am propus, o modalitate de-a descoperi prin arta scrisului valori umane, ulterior devenind și o formă de dialog și comunicare între
femei de diferite vârste, dar și o posibilitate de-a se regăsi în „nădejdea vieții lor” – bărbații, deveniți mai bărbați sau chiar eroi ai viselor lor de mai bine. Concomitent, Florilegiul e și o cale de afirmare a esențelor feminine prin trăirile pe care le împărtășesc coautoarele prin operele lor. Acesta, de
fapt, a și fost scopul Proiectului: Descoperirea unor modele de rezistență morală, fizică și spirituală, ce ar contribui la fortificarea sufletească a cititorilor, la educarea generațiilor în creștere, cu cugetul și rațiunea de-a înveșnici sublimul vieții.
Poate că a venit timpul să depășim felul tradițional de-a scrie, a medita și a interpreta viața ca aspect general al istoriei. E păcat că nu putem înțelege măcar din când în când istoria ca viață sau vieți cu istorii mici, cu mici împliniri sau drame, istorii ale oamenilor de rând, nu neapărat ale personalităților marcante (despre care se scrie foarte mult), istorii în care
se regăsesc oameni vii și nu monumente.
Florilegiul e constituit din următoarele compartimente:
I. Întroducere
Sinteză „ROLUL FEMEILOR DE-A LUNGUL EPOCILOR ISTORICE”. nina V.
II. DIEGEZELE PROTAGONISTELOR: „FEMEIA – COPILUL
GLIEI”
BĂRBAȚII. bijuterii sentimentale
Despre iubire, despre femeie, despre relații în opere de înaltă măiestrie artistică și în suflet de BĂRBAT (Fragmente din operele scriitorilor români celebri de pe un mal și altul al Prutului).
III. DACĂ VREAI SĂ ZBORI, CAUTĂ UN MUNTE
Situații mai delicate, care pot fi raportate bărbaților, dar în unele situații, și femeilor: degradare din cauza viciilor și a alcoolului, copii abandonați la tomberoane, bătăi.
IV. perle de final
Oxana Barbu Felicitări. Într-adevăr drum lung a avut aceastastă antologie. Dar a văzut lumina zilei, pentru că aşa a fost voia celui de Sus. Vă mulțumesc pentru munca depusă a fost o muncă foarte grea. Fiind scriitoare. Ştiu cât este greu atunci când vrei să faci ceva frumos. Ceva pentru oameni. Ceva care va rămâne în amintire. Felicitări şi plecăciune, stimata, scumpa, şi draga mea doamnă. Aveți tot respectul şi admirația mea. Vă doresc multă sănătate şi să mai facem astfel de lucruri frumoase. Lucruri care să bucure sufletul. Sufletul şi inima.
Vieru Liliana Am primit și eu eri exemplare de cărți ale perlei- Antologii! Sunt onorata că fac și eu parte din familia in care se iubește frumosul, sublimul, divinul și viața, cu toate bune și mai puțin bune… Mulțumesc Frumoasei Doamne la chip și suflet Nina Macarie, pentru străduința și abnegația cu care ne-a adunat grămăjoară într-un Florilegiu al eternității!!!!
Elisaveta Iovu Mulțumim mult, Doamna Nina Vasilii, pentru efortul depus. A fost o muncă titanica cu rezultate pe potriva. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă regăsi și eu în paginile acestui florilegiu. Succes și multe realizări frumoase și în continuare.
PERLE NATURALE
Femeile sunt nici mai mult, nici mai puțin – doar PERLE!
Perlele sunt considerate în majoritatea culturilor ca fiind aducătoare de noroc și fericire, încă din cele mai vechi timpuri. Sunt menționate în China în anul 2206 î.Hr. ca făcând parte din tributul plătit regelui Yu. În perioada antică cele mai prețuite perle proveneau din Persia și India. În lumea musulmană perla era corelată cu simbolul femeii virgine, la kurzi era considerat embrionul care se dezvoltă în uter. În Roma antică, perlele erau deosebit de prețuite de către aristocrați, fiind singurii care aveau dreptul să le poarte. Găsirea perlelor era o îndeletnicire grea și se realiza prin scufundare la adâncime și pescuirea scoicilor. În China, perlele simbolizau bogăția, înțelepciunea, demnitatea și puterea, iar în India, prolificitatea. Cleopatra a scufundat o perlă într-un pahar cu vin și apoi l-a băut, pentru a câștiga un rămășag cu Marc Antoniu. Maharajahul Rana din Dolfur (1863-1901), numit și Prințul Perlelor, care ulterior i-a devenit renume, își împodobea hainele cu perle, iar baldachinul patului și acoperișurile palatului erau de asemenea acoperite cu perle.
Perlele erau considerate un simbol al lacrimilor, iar în Japonia ele însemnau noroc. În Evul Mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei față de Dumnezeu, ele fiind menționate în Noul Testament. nina macari
Florilegiu „Aplomb pentru doi”. Cartea întâia reprezintă povestea unor ființe extraordinare din toate timpurile. O carte de suflet, o recitesc cu mândrie. Un mare „mulțumesc” coordonatoarei proiectului, Nina Macari, un om cu o deosebită sensibilitate și demn de admirație.
Mulțumesc, Elisaveta Iovu! E o onoare să conlucrezi cu dumneata!
Florilegiul e un produs prețios pentru orice suflet în clipe de meditație, în clipe de recluziune, sau clipe de mărire… Texte despre viață, durere pentru aproape, legătură dintre copii și părinți, atitudinea bărbatului față de femeie și invers, situații peste situații, cazuri de violență enumerate cu scopul de-a fi eliminate din viață, texte despre iubirea nemărginită dintre un bărbat și o femeie, de-asupra tronând chipul Mamei, chipul Tatei… Fericiți acei ce vor avea ocazia să se delecteze cu conținutul acestui Florilegiu! Din păcate, s-au editat puține cărți… Dar, cu Dumnezeu și speranță, vom pretinde să încetățenim acest tip de carte, nu în zadar am enumerat-o: cartea întâia… Titluri diverse, variate stiluri de redare, idei și genuri diferite – rotindu-se toate în jurul cotorului cu aceeași tematică – VIAȚA ÎN DOI